January 2020 Landlord/Tenant Questions & Answers

Ted Kimball, Esq.

1.  Question:  Can residents sit outside their front door and drink beer?  Other residents are complaining.

Answer:  If the outside portion where they are drinking beer is part of the common area of the premises, you can restrict that activity as long as it is restricted for all residents.  If it is part of their rented space, you cannot, unless they are causing unreasonable disturbances to other residents.

2.  Question:  I purchased a rental property two years ago and the security deposits need to be increased.  Most of the deposits are $600.00 and need to be increased to $900.00.  What is the best way to do this?

Answer:  If they are on a month-to-month agreement, you can serve a thirty-day notice changing the terms of the tenancy to increase the deposit amount.  You can charge up to twice the amount of the monthly rent if the unit is unfurnished.

3.  Question: Who is responsible for the expense of carpet cleaning and painting when a tenant vacates a unit?  Is its lawful to pass on this expense to the departing tenant?

Answer:  Under California law, the carpet must be left in the same clean condition it was when the tenant first moved in.  Any necessary cleaning is the tenant’s responsibility and the cost may be deducted from his or her security deposit.  Painting may also be charged to the departing tenant if the need to paint arose out of extraordinary wear and tear while the tenant occupied the apartment.

4.  Question:  We rented to three roommates who all moved in at the same time.  One moved out a couple of months ago and the other two moved out last month.  All three were on the rental agreement and one is demanding that we give the entire deposit refund to him because he was the one who paid it.  What should we do?

Answer:  Either require the roommate to produce a written, notarized statement from the other two roommates granting their permission and consent, or give him a check with all three names as the payee.

5.  Question:  I served a three-day notice to pay rent or quit to one of our tenants.  I received a partial payment within the three-day period.  Do I have to serve another notice for the remainder of the rent or is the notice still good?

Answer:  Under California law, a residential landlord who accepts partial payment of rent demanded on a three-day notice is required to serve a new notice for the balance owed.

6.  Question:  How do we get rid of tenants who have filthy units?  They always pay on time.

Answer:  If the condition of a residential tenant’s apartment unit is creating a health or fire hazard, the landlord should take steps to require the hazard be removed, or if necessary, terminate the tenancy and evict.  If the condition does not amount to a health or fire hazard, you may elect to serve a thirty-day notice to terminate a month-to-month tenancy, or if the lease is a fixed term, do not renew.  If the tenant could have a disability called “hoarding,” you should seek legal advice before proceeding.

7.  Question:  One of our tenants informed me that residential landlords have to replace carpeting every five years.  Is this true?

Answer:  No. California does not have specific requirements for replacing carpets or any condition of the unit so long as it remains in a habitable condition, which means free from substantial health or safety hazards.

8.  Question:  How long should we retain old leases at our apartment complex?  I have heard two years, is this correct?

Answer:  The statute of limitations (the time one has to bring a lawsuit) for written leases is four years. Therefore, leases should be retained a minimum of four years from the date of the vacancy.

9.  Question:  One of our tenants is buying a home and gave us a thirty-day notice.  Now they want to extend escrow fifteen more days beyond the thirty-day period.  They are willing to pay for the additional rent.  Should we require a new thirty-day notice from the tenants?

Answer:  If you are in agreement to the additional fifteen days, agree in writing to extend the thirty-day notice period to expire on midnight on the agreed extension.  Otherwise, the court may believe that you waived your right under the thirty-day notice by allowing the tenant to remain in possession and paying rent beyond the thirty-day notice period.

Kimball, Tirey & St. John LLP is a full service real estate law firm representing residential and commercial property owners and managers. This article is for general information purposes only. While KTS provides clients with information on legislative changes, our courtesy notifications are not meant to be exhaustive and do not take the place of legislative services or membership in trade associations. Our legal alerts are provided on selected topics and should not be relied upon as a complete report of all new changes of local, state, and federal laws affecting property owners and managers. Laws may have changed since this article was published.  Before acting, be sure to receive legal advice from our office. For contact information, please visit our website:  www.kts-law.com.  For past Legal Alerts, Questions & Answers and Legal Articles, please consult the resource section of our website.

© 2020 Kimball, Tirey and St. John LLP